Toner Imprimanta Laser de la A la Z

Ce este un Toner imprimanta Laser?

toner imprimanta
Toner Imprimanta Laser

Un toner imprimanta, cunoscut si sub denumirea de cartus toner laser, este o componenta consumabila a unei imprimante laser.

Toner imprimanta este format dintr-o pulbere fina, compusa dintr-un amestec de particule de plastic, carbon negru si alti agenti de colorare.

Pulberea de toner imprimanta este acea substanta cu ajutorul careia este data culoare paginii imprimate.

Tonerul functioneaza impreuna cu imprimante, aparate xerox si multifunctionale.

Pulberea de toner este compusa din urmatoarele elemente:

 • rasina sintetica
 • pigment de culoare
 • oxide metalice
 • cantitati reduse de substante separate, cum ar fi ceara si silicon

Cantitatile de substante amestecate variaza in functie de producatorul de toner imprimanta laser. Compozitia acestora este calculata in functie de valorile specifice fiecarui dispozitiv de imprimare.

Particulele de pulbere de toner sunt de diferite dimensiuni, masurate in micrometri iar datorita acestui lucru tonerul se comporta ca un fluid.

Pentru a imprima detalii clare si calitative este necesar ca tonerul sa beneficieze de anumite calitati. Una dintre calitati este dimensiunea particulelor de pulbere.

Acestea trebuie sa fie de dimensiuni mici si in acest mod culoarea este omogenizata perfect si cantitatea de toner utilizata in timpul imprimarii este redusa.

Doar in acest mod documentele vor fi imprimate perfect, fara dungi inestetice si, totodata, tonerul va avea aderenta buna pe hartie.

Toner imprimanta laser – CMYK

 

cartus toner imprimanta
Cartuse Toner CMYK

Imprimantele laser functioneaza cu sistemul de imprimare in 4 culori CMYK: cyan, magenta, yellow, black.

Imprimantele de tip laser au nevoie de cate o culoare de imprimat, din cele mai sus mentionate, pentru fiecare toner.

Este foarte important sa alegi un toner imprimanta laser in functie de dispozitivul de imprimare pe care il utilizezi.

De exemplu, daca utilizezi o imprimanta laser Xerox, este recomandat sa imprimi cu un cartus toner original Xerox, daca avem o imprimanta multifunctionala Canon, vom achizitiona cartuse imprimanta originale Canon iar daca imprimanta este HP vom imprima cu un toner imprimanta HP original.

Este important sa utilizam cartuse toner imprimanta de acelasi brand cu dispozitivul de imprimare.

Pot utiliza un cartus toner compatibil?

cartus toner compatibil
Cartuse Toner Compatibile

Se poate utiliza un toner compatibil, insa, producatorul de imprimante nu garanteaza aceleasi rezultate de imprimare ca si in cazul utilizarii unui toner original.

Totusi, tehnologia a avansat atat de mult incat companiile terte produc cartuse imprimanta si tonere imprimante cu o calitate similara a celor originale.

Tonerele compatibile pentru imprimante sunt din ce in ce mai cautate datorita pretului cu mult mai mic, fata de un toner imprimanta original.

Un toner compatibil trebuie utilizat de asemenea impreuna cu dispozitivul pentru care acesta a fost conceput sa fie compatibil.

Imprimanta Samsung poate fi utilizata impreuna cu un toner imprimanta samsung compatibil, imprimanta Brother poate fi utilizata impreuna cu un toner imprimanta brother compatibil etc.

Atentie, tonerele reumplute sau remanufacturate nu sunt acelasi lucru cu tonerele sau cartusele compatibile.

Toner imprimanta original vs. Tonere compatibil

cartus toner imprimanta original
Cartus Toner Original

Utilizand un toner compatibil, exista posibilitatea ca nuantele sa difere si sa fie mai putin omogene, iar graficele imprimate pot crea iluzia ca fac un contrast mai bun si clar pe pagina.

Cu toate acestea, tertele companii producatoare de cartuse compatibile si tonere compatibile lucreaza la imbunatatirea produselor.

Consumabilele compatibile sunt mai avantajoase din punct de vedere financiar, motiv pentru care costul de imprimare pe pagina poate fi diminuat semnificativ.

Un toner original garanteaza imprimarea imaginilor in culori intense si a textelor cu negru profund, in special datorita particulelor mai fine de pulbere toner din compozitie.

Producatorii de imprimante si consumabile originale investesc foarte mult timp si bani in studii, aparatura si proiectarea produselor.

Cunoscand in detaliu dispozitivele proiectate, producatorii stiu ce functioneaza cel mai bine cu acestea, fara sa altereze in vreun fel calitatea imprimarii sau a dispozitivului.

Inlocuirea tonerului in imprimanta

In momentul in care tonerul este consumat sau aproape de consumare, imprimanta laser va afisa un mesaj de atentionare. Pentru a beneficia in continuare de printuri calitative, este recomandat ca tonerul sa fie inlocuit cat mai rapid.

inlocuire toner imprimanta
Toner imprimanta

Majoritatea imprimantelor laser si multifunctionale arata nivelul de umplere al fiecarui cartus. In cazul unor anumite dispozitive de imprimare se poate afla nivelul de umplere prin imprimarea unei pagini si alti parametri ai imprimantelor.

Putem observa daca un toner imprimanta laser este aproape consumat si atunci cand claritatea informatiilor tiparite devine slaba.
Pentru a inlocui un toner imprimanta este recomandat sa se consulte manualul de utilizare al imprimantei.

In mod normal inlocuirea unui toner imprimanta este foarte simpla. Se ridica capacul din zona consumabilelor, se scoate cartusul toner consumat, se despacheteaza noul toner imprimanta laser, sunt indepartate sigurantele acestuia, tonerul este introdus apasand usor pana se aude un „click” iar la final este inchis capacul.

Pas cu pas in instalarea cartusului toner:

 1. se verifica tonerul, dupa ce acesta a fost scos din ambalajul original
 2. se agita usor pentru a omogeniza praful de toner
 3. se scoate sigiliul. Sigiliul este ca o banda de plastic transparenta sau colorata cu un capat de extractie in lateralul tonerului.
 4. se introduce tonerul in imprimanta, conform instructiunilor dispozitivului utilizat
 5. se asteapta calibrarea imprimantei
 6. se printeaza o pagina de test

Calitate scazuta de imprimare?

cartuse toner imprimanta
Cartuse Imprimanta Originale

Daca apar dungi pe pagina imprimata sau cerneala este slaba, pot exista urmatoarele cauze:

 1. tonerul este consumat
 2. tonerul intampina o problema in momentul transferului pe coala de hartie

Transferul tonerului laser este facut cu ajutorul cartusului de imagine. In cele mai des intalnite cazuri cartusele de imagine sunt incluse direct in toner.

In cazul in care observi urme de praf de toner intins pe pagina imprimata, pot exista urmatoarele situatii:

 • rezervorul cu resturi de praf de toner este plin. Acest lucru se intampla de obicei atunci cand sunt utilizate tonere XL compatibile. Tonerele compatibile XL au recipientul de colectare prea mic.
 • tamburul nu este curatat corespunzator in timpul curatarii automate, care are loc la finalizarea imprimarii. O cauza poate fi lama de curatare uzata sau defecta, aceasta neavand capacitatea sa mai elimine surplusul de praf de toner.
 • grosimea hartiei pe care se imprima nu corespunde cu imprimanta utilizata. Acest lucru se poate ajusta manual.

Comparativ cu un cartus imprimanta pe baza de cerneala, un toner laser are o anduranta mult mai mare in timp. Tonerul nu se usuca si poate fi utilizat chiar si dupa mai mult timp de la instalarea in imprimanta.

Daca tonerul a fost depozitat in pozitie verticala, inainte de instalarea acestuia in imprimanta trebuie sa il punem pe o suprafata plana, in pozitie orizontala.

Cum indepartam praful de toner de pe piele si tesaturi?

toner imprimanta laser pulbere
Toner imprimanta pulbere

Daca am intrat in contact cu pulberea de toner trebuie sa o curatam de pe piele cu apa rece.

Apa calda va fixa pulberea de toner pe piele si curatarea acestuia s-ar face mai greoi.

Daca am scapat praf de toner laser pe tesaturi (haine, covoare etc) este recomandat sa fie scuturate foarte bine, iar covoarele sa fie batute pentru a elimina in totalitate praful.

Nu este recomandata aspirarea deoarece particulele de pulbere de toner sunt atat de fine incat pot trece cu usurinta de filtrul aspiratorului si il pot strica.

Este un toner imprimanta laser toxic si periculos pentru sanatate?

Pulberea de toner imprimanta are o granulatie variabila, masurata in micrometri. De regula, aceasta variaza intre 5 si 30 micrometri.

toner imprimanta laser HP
Toner Imprimanta HP

In compozitia tonerului negru se afla un compus pe baza de petrol cunoscut sub denumirea de „carbon black”. De asemenea, se regasesc si diferite tipuri de rasini ce asigura aderenta tonerului pe hartie. Aderenta este facilitata prin topirea prafului de toner la temperaturi ridicate.

In compozitia tonerului color se mai afla si coloranti chimici. Acestia au rolul sa dea culoare tonerului pe hartie, la imprimare.

Desi granulatia tonerului este fina, totodata este suficient de mare, pentru ca in cazul in care o cantitate de praf de toner este inhalata accidental, acesta sa nu ajunga in plamani, ci se va opri in caile respiratorii superioare.

Poate provoca iritatii, insa nu poate pune in pericol sanatatea. Sanatatea poate fi pusa in pericol doar in cazul in care praful de toner este inhalat constant si in cantitati mari.

Pot aparea anumite reactii adverse, cum ar fi dureri de cap, ameteli s.a. Acestea pot aparea de la ozonul care este generat in procesul de imprimare, de catre imprimanta laser sau copiator.

Din acest motiv nu este recomandat sa stam mult in preajma imprimantelor laser de volum.

Reciclare cartus toner imprimanta

reciclare cartus imprimanta
Reciclare Cartuse Imprimanta

Din dorinta de a proteja cat mai mult mediul inconjurator, producatorii de imprimante si consumabile recomanda ca acestea sa NU fie aruncate la un loc cu gunoiul menajer.

In momentul in care dorim sa aruncam un cartus toner consumat este esential sa il transportam la centrele specializate de colectare si reciclare a deseurilor.

O alta optiune este ca acestea sa fie colectate in cutii speciale si transportate la magazinele de electronice specializate.

Protejeaza mediul inconjurator si recicleaza dispozitivele care nu iti mai sunt necesare si consumabilele epuizate.

Cartuse toner imprimanta ieftine

cartuse imprimanta laser originale si compatibile
Cartuse imprimanta Originale si Compatibile

Reprezentantii itDepot iti ofera consultanta gratuita atat pentru imprimante cat si pentru consumabilele acestora.

In prezent, platforma de echipamente si consumabile itDepot pune la dispozitia clientilor sai o gama variata de dispozitive de imprimare si consumabile de tip cartuse imprimanta si toner imprimanta laser la cele mai bune preturi.

Produsele distribuite sunt fabricate de producatori de renume, cum ar fi: HP, Brother, Canon, Konika-Minolta, Epson, Lexmark, Xerox, Sato, Kyocera, OKI, Ricoh s.a.

Fie ca doresti sa achizitionezi dispozitive si consumabile pentru birou sau pentru acasa, alegerea corecta a produselor necesare si optimizarea costurilor este esentiala.


Comentarii (0)

Comentariul tau a fost trimis si va fi vizibil dupa aprobarea de catre un moderator.